top of page

Gebruik je jouw eigen wilskracht of laat je je leiden…..?!

Ik wil dat je deze zin even heel goed tot je door laat dringen. Wij mensen zijn het werkelijke plaatje, om het zo maar even te zeggen, helemaal kwijt. Wij geloven echt dat we dingen op eigen kracht moeten bewerkstelligen. De meest gehoorde zinnen in deze is: tja….ik kan niet op de bank gaan zitten en niks gaan zitten doen….het komt niet zomaar naar mij toe, ik zal er toch echt zelf iets voor moeten doen en….ik kan niet de hele dag op een berg gaan zitten en voor mij uit gaan zitten staren en wachten tot het antwoord komt, er moet toch echt geld binnenkomen voor de hypotheek.

Dit zijn een paar zinnen die het ego gebruikt, zodat het zeker weet dat jij niet wakker wordt, maar blijft geloven in de wereld zoals deze er nu uitziet. En begrijp mij niet verkeerd, het is niet gemakkelijk om een heel geloofssysteem los te laten en te gaan voor een ander geloofssysteem, maar het is wel noodzaak als jij gelukkig en vrij wilt zijn. Dat is toch wat wij allemaal willen uiteindelijk….ons vrij voelen in ons doen en laten en gelukkig zijn in dit leven! En dan niet het korte termijn geluk waar het ego je mee probeert te paaien. Maar met waar geluk, ware liefde en ware vrijheid. Wij hebben met behulp van het ego een substituut gemaakt voor waar geluk, ware liefde en ware vrijheid. Want als wij echt vrijheid voelden, zou de wereld er niet zo uitzien toch? Hetzelfde geldt voor liefde en geluk. Het ego jaagt na, maar vindt nooit. Denk daar maar eens over na. En dat komt omdat het ego denkt dat het alles zelf moet uitvogelen. Daar schuilt dan ook de arrogantie van het ego. Het gelooft dat het een op zichzelf staande entiteit is, die controle kan uitoefenen. Terwijl het tegelijkertijd doodmoe is van het continu doorgaan, doorgaan, doorgaan. Dat is wat wij al jarenlang doen. Als gekken bepaalde doelen nastreven en als angsthazen zogenaamde veiligheid proberen te creëren en tegelijkertijd nergens bij stilstaan. Want het ego weet dat als wij gaan stilstaan wij het vertrouwen in het ego gaan verliezen. Dat wil het koste wat kost vermijden.

Daar komt de bedoeling naar voren van mij betreffende het je laten leiden. Als jij durft te beseffen dat je dat ego niet bent. Dat je niet dat mensje bent dat keihard moet knokken en ondertussen doodop is, maar dat doodop zijn probeert te verbloemen achter allerlei maskers. Als je even durft te gaan stilstaan en echt durft te voelen en te ervaren wat er zich nu allemaal binnenin en buiten jou afspeelt, dan maak je een begin met het mogen ervaren van waar geluk, ware liefde en ware vrijheid. Dat heeft niks te maken met op een berg zitten en zogenaamd zweverig zijn. Het is puur je verstand gebruiken. Wij rennen maar door, omdat dat de enige manier is om niet echt te hoeven zien. We zoeken afleiding in allerlei activiteiten en allerlei spullen die wij aanschaffen, om zo een beetje geluk en vrijheid te ervaren. We jagen relaties na en willen ons zogenaamd binden met de ander, puur omdat we bang zijn dat we zonder de ander niet kunnen leven. Ondertussen verbazen wij ons over het feit dat dat mooie huis ons eigenlijk helemaal niet gelukkig maakt, dat die liefde het gat niet kan opvullen en dat dat riante salaris niet de angst voor onveiligheid weghaalt. Dit is namelijk wat het ego ons wil doen geloven. Dit is wat wij met zijn allen gecreëerd hebben. Een maatschappij waarin wij zelf substituten hebben gemaakt voor waar geluk, ware vrijheid en ware liefde. Wij zijn zelf met het ego achter het stuur gaan zitten en kijk wat we ervan gemaakt hebben. Ik schrijf dit overigens zonder oordeel en met veel liefde voor mezelf en voor iedereen en dus voor het ego. Ik begrijp namelijk dat het ego geen aanval nodig heeft, maar begrip en liefde. Het ego begrijpt dat namelijk niet. Het kan goed omgaan met negativiteit, maar positiviteit en waar begrip geeft het ego een ongemakkelijk gevoel. Observeer jezelf maar eens in het dagelijks leven. Als mensen echt aardig zijn en echt iets onvoorwaardelijk voor jou doen, krijg je argwaan. Er moet volgens het ego altijd iets achter zitten, want je krijgt niets voor niets in deze wereld. Ook zo’n mooie uitspraak van het ego.


Maar hoe moet ik dan achterover leunen en mij laten leiden, denk jij dan. Daarvoor moet jij jezelf eerst de mogelijkheid geven om dit wat ik hierboven heb geschreven als een mogelijke waarheid te zien. Dat het ego, hoe goed bedoelt ook, jou probeert te misleiden. Als jij het ego dagelijks gaat observeren, dus je gaat jouw gedachten, gevoelens en handelingen observeren zonder oordeel, dan ga je het steeds beter begrijpen. Begrijpen creëert begrip en begrip zorgt automatisch voor vertraging in je leven. Vertraging hebben wij heel hard nodig! En nogmaals, nee ik vraag niet van je om naar Nepal af te reizen en daar te gaan zitten afwachten. Dat is weer een sarcastische opmerking van het angstige ego, dat niet wil vertragen, omdat vertraging voor het ego de ondergang betekent. Dus ik heb begrip voor al die gedachten. Vertraging gebeurt al als je gedurende de dag opmerkt dat je heel gehaast doet, of dat je merkt dat je jezelf amper de tijd geeft om thee te drinken bv. Of dat je merkt dat je 3 dingen tegelijk doet. Deze dagelijkse zaken opmerken, betekent al dat je aan het vertragen bent en dat je het lef hebt om dat ego te observeren. Ga je nog meer de vertraging in door keuzes te maken die echt goed zijn voor jou en niet voor het ego, dan ben je weer een stapje verder. En…..dan heb je een begin gemaakt met het jou laten leiden door een hogere macht dan de macht van het ego. Deze hogere macht, ik noem het ook wel het hogere zelf, is verbonden met de allerhoogste macht. Deze macht noemen we ook wel God, Universum of Bron. Deze macht is pure onvoorwaardelijke liefde en daaruit komen wij voort. Ons hogere zelf is wat we werkelijk zijn en dit zelf is verbonden met deze Bron. Ons hogere zelf weet dan ook wat echt goed voor ons is. Maar om het hogere zelf te kunnen horen, moeten we wel leren luisteren. Het ego schreeuwt en trekt continu boos, angstig en arrogant de aandacht. Het hogere zelf daarentegen heeft geen notie van aanval en oorlog. Het weet vanwege de bron waar het uit komt dat alleen liefde en begrip alles mogelijk maakt. Het spreekt dan ook tot jou met alle liefde en begrip. Als je het hogere zelf hoort praten voel jij alleen maar vrede, vreugde en rust. En deze vrede, vreugde en rust zorgen ervoor dat jij weet dat wat het zegt klopt. En daardoor heb je de moed om dat uit te voeren.

Jij staat dus niet meer aan het roer, oftewel het ego staat niet meer aan het roer, maar het hogere zelf. Verschil met het ego is, dat het ego denkt alles zelf te moeten doen en te moeten bedenken. Het rent door het leven en stelt de verkeerde prioriteiten. Alles buiten het zelf krijgt prioriteit vanuit angst voor afwijzing of het stelt zichzelf juist centraal uit angst voor schaarste. Welke van deze twee angsten het ook verkiest, het zorgt ervoor dat het heel hard zijn best doet om gewaardeerd te worden of zogenaamd overvloed te creëren. Dit zegt al genoeg. Hiermee valt het ego al door de mand. Want dit bewijst dat het ego niet geloofd in eigenwaarde ‘hebben’ en overvloed ‘zijn’. Het heeft geen benul van zelfliefde en manifestatie vanuit zijn.

Het hogere zelf daarentegen is verbonden met de bron en weet dan ook precies wat jij bent en wat jouw verlangens zijn. Dus wat jij hier komt doen. Het hogere zelf is jouw gids en leidt jou naar jouw verlangens. Als jij gaat vertragen en jezelf de ruimte gaat geven, krijg je op allerlei manieren antwoorden en signalen van het hogere zelf. Hoe zorgelozer jij je voelt, dus hoe meer rust, vreugde en vrede jij kunt ervaren gedurende de dag, hoe beter jij je hogere zelf hoort. Jouw hogere zelf vibreert op een hoge positieve frequentie (zorgeloosheid, vreugde, rust en vrede).

Het ego vibreert juist op een lage frequentie (zorgen maken, onrust, stress en wrok).


Lief mens, ga hiermee aan de slag. Observeer jezelf nauwlettend en durf oprecht te kijken, echt te zien! Ik garandeer jou dat er een wereld voor je open gaat als je jezelf gaat leren doorzien. Doe dit met begrip en liefde! Alleen op deze manier kun jij het ego overstijgen en de rust vinden om echt te luisteren naar het hogere zelf! Besef dat het er niet om gaat dat je iets nieuws moet leren of een weg ergens naartoe moet vinden of het ego moet bestrijden. Nee, het gaat er om oude denkpatronen en de gevoelens die daarbij horen los te laten die het ego heeft gecreëerd. Dit kan gebeuren als je jezelf de ruimte geeft voor 1 acceptatie van het oude en 2 vergeving van het oude om zo 3 het oude los te

kunnen laten. Vergeving is in deze heel erg belangrijk, want door vergeving krijgt het ego een plekje. Het hoeft dan niet meer te vechten of te vluchten. Het wordt simpelweg erkent voor wat het is. En daardoor ontstaat er tegelijkertijd meer ruimte voor het hogere zelf. Het hogere zelf gaat achter het stuur zitten en het ego blijft op de achterbank zitten.

Zodoende leer jij dat jij niks zelf hoeft te bedenken maar dat het hogere zelf jou alle signalen en antwoorden zal sturen. Ik heb dit proces meerdere keren mogen ervaren en ik weet dan ook hoe het ego te werk gaat en hoe je je hogere zelf kunt ervaren.


Heb je na het lezen van dit blog vragen of wil je hiermee aan de slag…..neem contact met mij op! Ik ga heel graag samen met jou aan de slag. Het levert jou vreugde, vrede, rust en heel veel kracht op. En dan heb ik het niet over wilskracht maar over pure Harts kracht.


Liefs Pries

b5bb0e51-5c5c-4dc4-a807-9909dae2cc26.JPG

Wat leuk dat je mijn blog leest! 

Mijn zielsmissie: Ik, Pries, leef mijn leven vanuit authenticiteit. Met mijn spontaniteit, humor, geduld en gevoel verbind ik mezelf met anderen en inspireer ik anderen om vanuit hun authenticiteit te leven.

Blijf op de hoogte van mijn blogs! 

Thanks for submitting!

bottom of page