top of page

Het belang van Vergeving

Vergeven is het mooiste geschenk dat wij onszelf kunnen geven, omdat daar de weg naar genezing ligt. Naar het ervaren van de waarheid. Het ego wil eigenlijk niets van vergeving weten, omdat het voor het ego voelt alsof hij zijn eigen pijn hiermee schouderophalend moet wegwuiven. Of het voelt alsof hij de ander dan gelijk moet geven, of dat hij maar moet leren leven met de pijn die hem is aangedaan. Terwijl……we willen juist van die innerlijke pijn af, toch? Vergeven doe je uiteindelijk niet voor de ander maar voor jezelf. Ik weet het, dit voelt paradoxaal. Ik merk nu ook terwijl ik dit opschrijf dat mijn maag vreemd doet. Een teken dat mijn ego hierin nog best wel aanwezig is. En daar heb ik ook begrip voor. We zijn zo diep verankerd in het geloof van de dualiteit, dus dat wij afgescheiden wezens zijn, dat dat gedachtenpatroon en daardoor dat gevoelspatroon ook de overhand lijkt te hebben. De situatie waarin bij mij meteen vergeving optrad, was het moment waarop ik de diagnose borstkanker kreeg. Ik voelde meteen totale vergeving. Hoe voelde ik dat dan…….Ik voelde geen boosheid naar de kanker, geen angst, geen vechtlust, geen drang om aan te vallen. Nee ik voelde totale overgave en dankbaarheid. Ik vergaf mijn borstkanker meteen en daardoor vergaf ik dus ook mezelf. Het één gaat niet zonder het ander. Dit omdat het één niet zonder het ander kan bestaan. Oftewel, alles wat jij in jouw buitenwereld manifesteert is onderdeel van jou, deel van jou. Decennia lang hebben we ons ego deze creatie kracht gegeven. En kijk maar wat het resultaat daarvan is. Oorlog, ziekten, verkrachting, moord en noem maar op. Dit zijn allemaal creaties van ons ego en daardoor zien wij ze ook in onze wereld gebeuren. We geloven in de afgescheidenheid, dus in de ik en jij. En daarom is er volgens ons ook een jij die mij wat aan kan doen en dus ook een ik die jou wat aan kan doen. Terwijl zowel die ander als jij één en dezelfde zijn. Als je nu schrikt komt dat omdat jij dit nu leest vanuit jouw ego. Die schrik berust op schuldgevoel dat door het ego is gecreëerd om zichzelf in stand te houden. In mijn vorige blog schreef ik over de illusie van schuldgevoel. Doordat ik aan den lijve heb mogen ervaren dat schuldgevoel toch echt een fabel is, durf ik nu steeds meer vanuit de waarheid te praten. Die waarheid heb ik overigens niet zelf gemaakt. Die waarheid is gewoon en is voor iedereen toegankelijk. Het ego wil alleen niet dat jij die waarheid achterhaald en daar is het ego heel goed in geworden. Vergeving is een middel om te verschuiven van ego naar zijn. Om echt te ervaren dat veel van wat jij tot nu toe gedacht, gevoeld en gecreëerd hebt, niet op waarheid is berust. Als jij jezelf deze mogelijkheid gaat geven, dan gaat er een wereld voor jou open. Alles waar jij altijd naar verlangt hebt vormt zich dan vanzelf in jouw buitenwereld. Daar hoef jij zelf niks voor te doen. Ik weet het….dit klinkt te mooi om waar te zijn voor het ego. Maar vanuit eigen ervaring kan ik zeggen dat het echt zo werkt.


Alvorens jij volledig kunt vergeven is het natuurlijk heel belangrijk dat jij voelt wat er naar boven komt bij het woord vergeving. Als jij voelt dat je dat (nog) niet kunt, dan mag je daar heel veel compassie voor hebben. Ga er niet de strijd mee aan! Het ego wil dat jij de strijd aan gaat, want dan word jij afgeleid van je hogere zelf. Jouw identificatie met het ego zorgt er dus voor dat jij van de ene kant absoluut niet wilt vergeven, omdat jij dat te gek voor woorden vindt! Van de andere kant kan deze identificatie ergens wel denken dat het wil vergeven, maar doordat het gevoelsmatig zo tegenstrijdig voelt, komen er weer gevoelens van strijd en machteloosheid omhoog. Omdat je dan in gevecht gaat met jezelf. Het ego is zo complex in zijn manier van alles in stand houden, dat het niet gemakkelijk is om goed uit te leggen. Maar ik heb vertrouwen in mezelf en in jullie en ik weet dat delen helen is!

Ik wil jou met klem meegeven, dat het heel belangrijk is dat je heel veel compassie hebt voor de tegenstrijdigheden van het ego. Ego kan heel goed tegen aanval en oorlog en vechtlust. Ego kan niks met compassie en begrip. Besef dan ook goed dat als jij in enige vorm van vechten en aanval zit, jij met je ego denkt. Als jij daarentegen compassie en begrip kunt voelen heb jij jouw aandacht

verschoven naar jouw ware identiteit. Jouw hogere zelf die verbonden is met de Waarheid, met God, het Universum, de Bron, de Liefde of hoe jij het dan ook wilt noemen.

Ik weet hoe het ego werkt en ik weet ook hoe het hogere zelf werkt. Ik kan jou helpen met jouw proces naar vergeving of met jouw proces van nog niet kunnen vergeven. Het is namelijk allemaal goed. Er is geen goed en fout. Ik wil jou helpen en ondersteunen bij het proces van jouw ontwaking van gevecht naar liefde. Als we stoppen met vechten tegen onszelf, maar onszelf daarentegen gaan leren begrijpen, dan krijgen we ruimte en zakt onze moeheid weg en onze angsten zakken ook weg. We krijgen begrip voor ons gecreëerde ego en we gaan het zien als een bang kind dat ondersteuning nodig heeft en niet iets waar we tegen moeten vechten. Daardoor worden onze gedachten en gevoelens steeds minder pijnlijk en beangstigend en daardoor krijgen we ruimte om ons hogere zelf beter te horen. Dit zelf praat ook tegen ons, net zoals het ego dat doet. Maar als we ons juist met dit zelf gaan identificeren, gaan we leren liefhebben, vergeven, begrip tonen en we laten ons leiden door de waarheid. We gaan merken dat wij helemaal niet de leiding hebben over ons leven en dat wij geen op onszelf staande creatie zijn, die moet vechten voor zijn/ haar bestaan. We gaan ervaren dat we allemaal onderdeel van elkaar zijn en daardoor allemaal een deel van de algehele waarheid zijn. We gaan ervaren dat wij gecreëerd zijn door de Waarheid zelf en daardoor ook geleid worden door de Waarheid zelf. De waarheid is dat wij allemaal heel zijn en allemaal één zijn. Als wij via ons hogere zelf naar de waarheid leren luisteren en daarnaar gaan handelen, wordt de wereld voor onze neus liefdevoller en mooier. We mogen de leiding van ons hogere zelf gaan aanvaarden, in plaats van de leiding via het ego te nemen.


Wil jij het onderscheid leren ervaren tussen jouw ego en jouw hogere zelf, zodat jij bewust voor jouw hogere zelf leert te kiezen? Of ervaar jij dit onderscheid al steeds vaker, maar merk jij dat het ego met zijn angstige methodes jou nog vaak in de tang heeft en vind jij het daardoor moeilijk om in het moment het patroon om te draaien? Neem dan contact met mij op! Omdat ik uit ervaring weet vanuit mijn borstkanker tijd hoe het is om vanuit mijn hogere zelf te leven. En omdat ik na die tijd heel diep in het ego ben gevallen en daardoor alle slimme manipulaties heb durven observeren en deze manipulaties met begrip heb weten los te laten, weet ik ook hoe ik jou hierin kan begeleiden!

Ik ben liefdevol en spontaan, open en eerlijk en tegenwoordig ook confronterend. Omdat ik weet dat die confrontatie jou naar ware vrijheid en dus naar waar geluk kan leiden, doe ik dit met alle liefde.

Wat ik ervaar in mijn leven wil ik jou ook laten ervaren. Lijden bestaat niet! Vergeving is de poort naar ware liefde, omdat vergeving inhoudt dat lijden niet meer wordt ervaren!


Liefs Pries

b5bb0e51-5c5c-4dc4-a807-9909dae2cc26.JPG

Wat leuk dat je mijn blog leest! 

Mijn zielsmissie: Ik, Pries, leef mijn leven vanuit authenticiteit. Met mijn spontaniteit, humor, geduld en gevoel verbind ik mezelf met anderen en inspireer ik anderen om vanuit hun authenticiteit te leven.

Blijf op de hoogte van mijn blogs! 

Thanks for submitting!

bottom of page