top of page

Wat is de betekenis van spiritualiteit?

Ik vind het bijzonder om te merken hoe ongemakkelijk mensen zich vaak voelen bij het woord spiritualiteit. Ze worden een beetje lacherig en maken dan opmerkingen als: ohhh jee ga je dan zweven? Of: dat is mij te wollig allemaal. Terwijl spiritualiteit niks anders is dan in mogelijkheden alles bekijken in plaats van het zwart wit denken waarin we zijn opgegroeid. Het is heel aards en het brengt geluk teweeg. Ik begrijp wel dat mensen deze manier van denken naarstig wegduwen. Het Ego wil namelijk zwart wit denken, want dan is het zogenaamd veilig. Al decennia lang regeert het Ego onze denkwereld, dus ik heb veel begrip voor het ongemak dat mensen voelen bij het woord spiritualiteit. Ik heb er vaak mee te maken. Als mensen mij vragen wat ik voor een praktijk heb, zeg ik altijd: ik werk met ons volledige holistische/ energetische systeem. Ik ben spiritueel/ energetisch coach. Eigenlijk komt spiritueel overeen met holistisch wat allesomvattend betekent. Spiritueel denken betekent dat je in mogelijkheden denkt en dat je niks uitsluit. Holistisch denken is hetzelfde. Als ik het woord holistisch gebruik zijn mensen eerder geneigd zich op hun gemak te voelen dan als ik het woord spiritueel gebruik. Dit zegt wat over de denkwijze van ons Ego. Ik verdiep mij hier nu al een aantal jaren in en ik vind het fascinerend om te zien hoe het werkt. Hoe goed wij onszelf voor de gek kunnen houden door heel hard te roepen: ik wil hier niks van weten, ik blijf met beide voeten op de grond! Van al dat zweven kom je ook niet tot de oplossing! Ik lach dan vriendelijk en stel dan de vraag: Wat betekent voor jou met beide voeten op de grond staan? En wat bedoel je met zweven? Hoe dieper ik erop inga hoe meer verwarring ik zie verschijnen op de gezichten van mensen. Het Ego houdt niet van dieper graven en doorvragen. Dan kom je namelijk bij je ware potentieel en bij de gedachten en gevoelens die je echt gelukkig maken en dat wil het Ego nu net niet. Die wuift het lacherig en denigrerend weg. Zo van: Nee, dat is niet weggelegd voor mij, ik wil gewoon REALISTISCH zijn. Wauw denk ik dan……en ik vraag: wat is realistisch denken dan volgens jou? Nou ja gewoon….dingen zijn zoals ze zijn….ahhha zeg ik dan…..en daar wringt nu net de schoen. Dat is dus het verschil van ego denken (zwart/ wit) en denken vanuit het hoger zelf (alles is mogelijk). Ego ziet iets in zijn/ haar buitenwereld en denkt dat het hem/ haar overkomt. Hoger zelf weet dat hij/ zij terug gekaatst krijgt wat hij/zij uitzendt. Hoger zelf weet waarom jij hier werkelijk bent en hij/ zij is hier met een verlangen vanuit de ziel gekomen. We komen niet per toeval op aarde. We komen hier allemaal met een persoonlijke missie. Deze persoonlijke missie brengt ons allemaal uiteindelijk hetzelfde….onvoorwaardelijke liefde. We gaan allemaal dezelfde richting uit, maar we doen het allemaal op onze eigen unieke/ authentieke manier. We hebben allemaal uiteindelijk hetzelfde doel, maar de manier waarop wij er komen is verschillend. En dat maakt het leven op aarde juist uitdagend, verrassend, mooi en leuk! Als je gaat begrijpen dat je een energetisch wezen bent in een menselijk jasje, dan krijg je een veel leuker en vrijer leven. Je beseft dan dat je wel alles in de hand hebt. Dat je wel alles kunt sturen. Maar daarvoor moeten we wel eerst onze mentale en emotionele blokkades oplossen. Ons Ego heeft deze blokkades gecreëerd om zogenaamd veilig te zijn. Terwijl het niets met veiligheid te maken heeft maar juist alles met jezelf beperken van het ware geluk. Ego geloofd niet in waar geluk. Ego geloofd in broodkruimels en af en toe wat geluk, maar het meeste van de tijd geloofd het Ego in hard werken, hard je best doen en veel pijn lijden. Door jou af en toe een geluksmomentje te geven houdt hij/ zij jou aan zijn/ haar kant. Het Ego weet goed hoe het onze mentale gedachtewereld kan beheersen en daardoor de juiste negatieve gevoelens ons systeem in kan brengen. Hierdoor lijken de gedachten op waarheid berust. Ik voel toch pijn en verdriet, dus het gebeurt toch echt!? Hij/ zij doet mij dat toch aan!? Ik kan er toch niks aan doen, dit overkomt mij toch!? Als je meer tot rust komt in moeilijke situaties en je laat de angst en dus het geroep van het Ego meer tot rust komen, dan komen er vaak andere gedachten en gevoelens naar boven. Maar zo ver komt het vaak niet, omdat het Ego goed weet wat jouw angsten zijn en daardoor weet hij/zij hoe het jou daarin moet houden. Als je dit mechanisme gaat begrijpen en jezelf de kans geeft om begrip

op te brengen voor je ingesleten patronen en blokkades, dan kun je op jouw tempo je hogere zelf achter het stuur gaan zetten en het Ego op de achterbank plaats laten nemen. Maar dan moet je wel bereid zijn om met een ruimere blik naar jezelf te kijken. Je moet jezelf de mogelijkheid geven om anders te leren kijken, breder te leren kijken. Zou het misschien toch anders kunnen zijn dan ik altijd gedacht en gevoeld heb?! Dat is er in eerste instantie voor nodig. En natuurlijk maakt het Ego dit belachelijk. Want je zou maar wakker worden uit je Ego droom, dan heeft hij/ zij geen functie meer. Dus het is heel logisch dat het Ego spiritueel denken belachelijk maakt. Dit komt ook omdat het Ego spiritualiteit op een negatieve manier heeft neergezet op aarde. Dat zie je terug in mensen die denken dat ze spiritueel denken, maar niet door hebben dat ze met een foefje van het Ego te maken hebben. Mensen die de hele dag denken in kleermaker zit te moeten gaan zitten en denken dat ze MOETEN mediteren om verlicht te worden of denken dat ze op een bepaalde manier moeten leven om spiritueel te zijn zogenaamd, hebben niet door dat ze hetzelfde bezig zijn als mensen die spiritualiteit wegzetten als wollig en zweverig. Het Ego is heel slim. Alles wat we van onszelf denken te moeten om een goed, spiritueel, hardwerkend, succesvol mens te zijn, is een list van het Ego. Als we denken dat iets op een bepaalde manier hoort dan luisteren we niet naar ons hogere zelf maar naar ons Ego. Het denken van het hogere zelf voelt als inspiratie, enthousiast, vriendelijk, licht en oprecht. Dat verschil mogen we leren ervaren. We zijn zo gewend om wilskracht te gebruiken en te denken dat wat we hebben geleerd de enige juiste weg is, dat we niet meer weten hoe we hartkracht kunnen voelen. Wilskracht geeft kortstondig ego geluk en succes terwijl hartkracht langdurig geluk en succes brengt. Daarvoor moeten we het lef hebben om naar ons gevoel te luisteren, ook al weten we niet op voorhand wat de uitkomst zal zijn. En dat vinden wij mensen juist zo eng en dat gaan we dus uit de weg.

Ik vind het fascinerend om getuige te mogen zijn van mensen die hun denken en voelen beginnen te observeren en daarna dat voelen en denken in een positieve flow beginnen om te draaien. Er gebeuren dan mooie dingen in hun levens. Ik vraag mensen ook altijd om mij op de hoogte te houden van gebeurtenissen in hun leven. Ik weet namelijk dat als men er echt voor open staat om anders te leren denken en te leren voelen, er allerlei situaties op hun pad worden gestuurd om te helpen bij dit omdraaiproces. Er is geduld voor nodig, omdat je eerst je energie frequentie moet veranderen en dat zie je niet meteen in de buitenwereld. Daarom vallen mensen vaak toch weer terug. Die volharding hebben mensen vaak niet. Ik zeg dit zonder oordeel overigens. We zijn zo gewend om te reageren op wat wij zien, dat wij niet opmerken dat er ondertussen wel van alles energetisch aan het veranderen is en dat wij daarom mogen volharden. Daarom leer ik mensen om niet meer zo gefocust te zijn op wat er buiten hen gebeurt, maar om wat ze buiten zichzelf zien te gebruiken om te voelen wat er binnen in hen gebeurt. Dat is in eerste instantie niet gemakkelijk en daar ondersteun ik graag bij. Ik heb op veel vlakken dit proces doorlopen en ik weet wat het je brengt. Het vergt vertrouwen, veiligheid en standvastigheid. Dat heb ik allemaal via gebeurtenissen in mijn leven mogen ervaren. Ik ben het leven of het universum dan ook heel dankbaar voor de situaties en voor de lessen. Of nou ja, uiteindelijk mag ik mezelf bedanken omdat ik het mij weer herinner. Dat is de clou van alles. Je weer leren herinneren wie je bent en wat jouw functie op aarde is. We mogen afleren wat ons allemaal verteld en geleerd is en we mogen open staan voor de eeuwenoude waarheid die in ieder van ons schuilt!


Liefs Pries

b5bb0e51-5c5c-4dc4-a807-9909dae2cc26.JPG

Wat leuk dat je mijn blog leest! 

Mijn zielsmissie: Ik, Pries, leef mijn leven vanuit authenticiteit. Met mijn spontaniteit, humor, geduld en gevoel verbind ik mezelf met anderen en inspireer ik anderen om vanuit hun authenticiteit te leven.

Blijf op de hoogte van mijn blogs! 

Thanks for submitting!

bottom of page